Denk je vaak aan het einde van de dag “wat heb ik nu eigenlijk gedaan?” Was je heel de dag druk, maar ben je niet effectief bezig geweest? Dan zijn deze drie time-mangement tips de uitkomst!

1.   Stop met multitasken!

Het werkt namelijk niet!

Het maakt niet uit of het nu om werk of om privé zaken gaat, meer dan één ding tegelijk doen is gewoon moeilijk. Je bent namelijk niet gefocust. Hierdoor ben je uiteindelijk gewoon veel langer bezig en dan maak je vaak ook nog meer fouten.

Het is je vast wel meer dan eens gebeurd dat je de trap oploopt en boven al niet meer weet waarom je naar boven bent gelopen. Dit heeft allemaal te maken met focus.

Zorg dat je eerst één ding afmaakt voordat je aan het andere gaat beginnen. Je kan beter twee dingen afgemaakt hebben dan aan vijf dingen begonnen zijn.

2.   Deel je doelen op in tussenstapjes!

Heb je als doel om je website aan te passen. Schrijf dan niet op je to-do-lijst dat je je site moet aanpassen. Maar schrijf alle stappen op. Je weet waarschijnlijk wat je wilt aanpassen en als je dat allemaal los opschrijft, kan je veel sneller strepen. Het zijn dan allemaal veel kleinere taken, en dat maakt het overzichtelijker.

3.   Zet een kookwekker!

Vind je het een heel vervelend klusje om je site aan te passen, dan kun je er voor kiezen om elke dag bijvoorbeeld een half uur er mee bezig te zijn. Kijk wat je allemaal kunt doen in die 30 minuten. Zorg dat je in die tijd niet gestoord word. En stop ook na dat half uur. Dan is het maar een half uur dat je dat moet doen. Morgen ga je weer verder!

Als je thuis werkt en geneigd bent om tijdens werktijd te gaan lopen opruimen, zet dan je wekker op 10 minuten. Ga 10 minuten zoveel mogelijk opruimen. En stop ook na die 10 minuten. Je zult versteld staan van hoe snel je dingen gedaan krijgt als je je hier aan houdt.

Dit kun je ook doen met het opruimen van al je oude mails of oude bestanden.

Op deze manier heb je elke dag wel wat gedaan aan een klus waar je geen zin in hebt, dat geeft je een goed gevoel. En als je dan al je doelen/acties in kleine acties hebt opgeschreven, kan je ook heel veel afstrepen. Dat geeft ook weer rust.

4.   Hou bij wat je allemaal doet!

Als je regelmatig last hebt van het feit dat je aan het einde van de dag niet meer weet wat je nu precies gedaan hebt. Of kun je niet goed inschatten hoeveel tijd je ergens mee bezig bent?
Hou dan eens een week lang bij wat je nu allemaal precies doet, en hoe lang je er mee bezig bent. Dit kun je doen door alles op te schrijven, maar ook door gratis software te downloaden waarmee je tijd kan bijhouden. Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Toggle.com.
Hiermee kan ik precies bijhouden hoeveel tijd ik ergens mee bezig ben geweest. En in het begin zal het je zeker verbazen, hoeveel tijd je met sommige dingen kwijt bent. Als je dit voor alles doet dan krijg je inzicht!

Kijk of je antwoorden kan krijgen op bijvoorbeeld:

  • Moet ik dingen beter plannen omdat ik er veel langer/korter mee bezig ben dan verwacht?
  • Kan je sommige dingen bundelen?
  • Zijn er dingen waar je wel heel veel tijd aan kwijt bent? Zo ja, ga dan eens kijken waar dat door komt. Komt dat omdat je niet precies weet hoe het werkt? Zorg dan dat je het echt gaat leren, of maak voor jezelf eenmalig handleiding. Of kijk hoe je dit anders zou kunnen oplossen!


5.   Maak een duidelijke planning per dag!

Door al deze informatie leer je veel beter plannen.

Vervolgens maak je aan het het einde van de dag een lijst met daarin maximaal 6 belangrijke taken voor de volgende dag. Omdat je nu weet hoe veel tijd je ergens ongeveer mee bezig zult zijn, zet je daarbij ook de geschatte tijd neer. Tenslotte vul je je agenda in. En plan dan ook tijd in voor het beantwoorden van mail en telefoon. Hou je aan de planning en je zult versteld staan hoe productief je gaat worden.

Mijn vraag aan jou is: heb je nog meer handige time-managment tips die men kan gebruiken om tijd te gaan besparen? Ik zie je reactie heel graag tegemoet!

 

Call Now Button