Heb jij een eenmanszaak?
Heb je niet zo heel veel omzet? Of juist heel veel kosten?

Dan bestaat de kans dat je gebruik kan maken van de kleine ondernemersregeling!

Dit is een regeling waarbij je mogelijk btw die je (misschien) reeds in de afgelopen 3 kwartalen hebt betaald kan terugvorderen. (de regeling geldt alleen voor eenmanszaken en niet voor BV’s!!!!) Ik kan me voorstellen dat je gaat afhaken nu ik met cijfers ga gooien. Maar lees echt even verder als je hier niet echt van op de hoogte bent! Het kan je voordeel opleveren als je er nu naar kijkt en er misschien iets mee doet. Wacht je tot het einde van kwartaal 4 en het bij je boekhouder ligt dan ben je echt te laat. Ik probeer het zo makkelijk mogelijk te maken. En nadat ik hieronder even wat feiten heb neergezet kan ik je uitleggen hoe jij misschien voordeel kan behalen. Kan je echt niet tegen cijfers ga dan verder naar de laatste paragraaf. Die geeft je een idee wat je zou kunnen doen.

Hierbij dan de feiten:

  1. Moet je totaal meer dan € 1.883 btw afdragen over het hele jaar dan geldt deze regeling niet voor jou helaas.
  2. Moet je minder dan € 1.883 btw afdragen maar meer dan € 1.346 dan krijg je een gedeelte terug.
  3. Moet je minder dan € 1.345 btw afdragen over het hele jaar dan hoef je helemaal geen btw te betalen.

 

Voorbeelden bij bovenstaande punten.

Situatie 1:

Ondernemer 1 heeft € 15.000 omzet gemaakt waarover hij totaal € 3.150 btw moet afdragen. De kosten die hij heeft gemaakt zijn € 2.000 waarover hij € 420 kan terugvorderen.
Per saldo moet hij dus € 3.150 -/- € 420 = € 2.730 belasting betalen over het hele jaar. Hierdoor val je niet onder de kleine ondernemers regeling en moet je dus alles gewoon normaal betalen.

Situatie 2:

Ondernemer 2 heeft € 10.000 omzet gemaakt waarover hij totaal € 2.100 btw moet afdragen. De kosten die hij heeft gemaakt zijn € 2.000 waarover hij € 420 kan terugvorderen.
Per saldo moet hij dus € 2.100 -/- € 420 = € 1.680 belasting betalen over het hele jaar. Hierdoor kan hij een gedeelte van de betaalde btw terug krijgen.
(de formule hiervoor is 2,5 x ( 1.883 -/- btw bedrag). In dit geval dus 2,5 x (€ 1.883 -/- € 1.680) = € 507,50

Situatie 3:

Ondernemer 3 heeft € 10.000 omzet gemaakt waarover hij totaal € 2.100 btw moet afdragen. De kosten die hij heeft gemaakt zijn € 4.000 waarover hij € 840 kan terugvorderen.
Per saldo moet hij dus € 2.100 -/- € 840 =  € 1.260 belasting betalen over het hele jaar. Aangezien hij dus onder de gens van € 1.345 blijft hoeft hij helemaal geen belasting te betalen over het jaar. En krijgt hij alles wat hij reeds betaald heeft terug.

Hoe krijg ik dan dat geld terug!

Als jouw situatie overeenkomt met die van de hierboven beschreven situaties 2 en 3 dan kan je bij het invullen van je aangifte btw over het 4e kwartaal aangeven dat je valt onder de kleine ondernemersregeling en het berekende bedrag in mindering brengen.

Maar hoe kan ik daar nu dan voordeel mee behalen?

Stel dat jij net boven de grens van € 1.883 uit gaat komen en dat je daarmee dus niet in situatie 2 of 3 valt (en dus niet gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling), dan zou dat natuurlijk zonde zijn en je kunt dat voorkomen. Als je in dit boekjaar net nog even iets meer investeert in je bedrijf kun je waarschijnlijk wel geld terug krijgen.

Dus mijn advies is: zorg dat je uiterlijk halverwege december weet hoe je ervoor staat! Kom je net een paar tientjes te kort, dan kan je misschien nog wel wat kantoorartikelen kopen. Of misschien kom je er dan achter dat je die nieuwe telefoon of laptop toch beter in december kan kopen in plaats van te wachten tot volgend jaar?

Weet jij niet precies waar je staat en doe je zelf je administratie, ga er dan echt in december even voor zitten. Je krijgt natuurlijk al wel een indicatie als je kijkt naar de btw aangiftes over de eerste 3 kwartalen van het jaar. Is het bedrag dat je betaald hebt aan de belastingdienst al ver boven de € 2.000, ja dan moet je wel heel erg veel gaan investeren om nog van de regeling gebruik te gaan maken. Maar zit je daarentegen zo ergens rond de € 1.000, dan moet je het echt even in de gaten houden.

En zeker voor de mensen die maar 1 keer per jaar een BTW aangifte doen – zorg dat je medio december weet of je gebruik kunt maken van de kleine ondernemersregeling. Laat je alles doen door je boekhouder of je virtueel assistent. Kijk dan of diegene je kan helpen!

Ik hoop dat je de informatie die ik je hier gegeven heb helemaal begrijpt! Mocht dit niet het geval zijn laat het me dan weten via de reacties hieronder. Of neem contact met me op via info@vamarijke.nl.

Wil jij mij helpen?

Om mijn bedrijf te laten groeien heb ik een korte vragenlijst opgesteld. Het zou mij heel veel plezier doen als jij deze wil invullen voor mij. Als dank voor je moeite krijg je mijn e-book ‘De 13 do’s en don’ts voor sneller werken’. Ga via deze link direct naar de vragenlijst!
Heb je hem reeds ingevuld, ONWIJS BEDANKT!!!

 

Call Now Button