De zomer is nu echt begonnen. Eindelijk!!  Ik ben toe aan vakantie hoor je nu iedereen zeggen. En ook ik kijk uit naar mijn vakantie. Maar soms schiet ik ook weleens in de stress, ook al duurt het nog een maand voordat ik wegga.

Hoe ga je als ondernemer nu echt relaxed op vakantie?
Want je wilt er zijn voor je gezin tijdens de vakantie. Je wilt genieten van de rust. Maar in je achterhoofd speelt toch altijd je bedrijf een rol. Loop ik geen grote opdrachten mis nu ik niet aanwezig ben? Zitten mijn klanten juist nu met problemen die ik voor ze moet oplossen? 

Als je niet uitkijkt ben je zo weer een aantal uren tijdens je vakantie bezig met je mail checken en je voicemail afluisteren. Omdat dit niet de bedoeling is van vakantie heb ik hier een aantal tips die je vooraf kan doen om echt te kunnen relaxen tijdens je vakantie!

Tips!!

  • Informeer je klanten/relaties/leveranciers een maand voorafgaand aan je vakantie dat je die periode niet bereikbaar bent.
  • Zet een maand voorafgaand aan je vakantie in je mail-handtekening wanneer je op vakantie bent!
  • Maak een lijst met dingen die je allemaal gedaan moet hebben voordat je op vakantie gaat. (doe dit niet de laatste week, dan ga je bij voorbaat al gestrest op vakantie)
  • Neem contact op met klanten indien je verwacht dat ze je nodig zouden kunnen hebben in je vakantie. Kijk of je al dingen vooraf voor ze kan betekenen zodat jij onbezorgd op vakantie kan gaan, en je zeker weet dat ze je niet nodig hebben
  • Spreek je voicemail opnieuw in met daarin de mededeling dat je die bepaalde periode niet bereikbaar bent.
  • Zorg ervoor dat er automatisch een mail van afwezigheid uitgaat naar iedereen die je een mail stuurt in die periode.

Voor sommige ondernemers is het niet mogelijk om te relaxen als ze niet weten wat er binnen hun bedrijf gebeurd. Ben jij zo iemand, maak dan duidelijke afspraken met je reisgenoten over de tijd en de frequentie dat je bezig mag zijn met je bedrijf. Zo weet iedereen waar die aan toe is!

Wat moet ik geregeld hebben voordat ik op vakantie ga?
Nu is het ook nog de vraag wat je allemaal gedaan moet hebben voordat je op vakantie gaat. Kijk daar kritisch naar. Een paar dingen waar je, naar mijn mening, op moet letten dat die gedaan zijn, zijn:

  • zorg dat al je betalingen gedaan zijn!
  • zorg dat je je blog/nieuwsbrief van te voren hebt ingepland!
  • zorg ervoor dat alle mails beantwoord zijn voordat je weggaat. Als je niet alles meer kan oplossen, laat dit dan weten! Laat ze niet in het ongewisse!!!

Ik heb Wifi op mijn vakantieadres dus ik kan werken!!
Hou er rekening mee dat het niet altijd mogelijk is om tijdens je vakantie te kunnen werken. Ook al heb je een camping/huisje/hotel geboekt met wifi verbinding, het kan altijd gebeuren dat deze niet werkt, of zo traag is dat je uren bezig bent om bijvoorbeeld je mail op te halen.

Op zo’n moment is dan heel erg handig om iemand als achtervang te hebben die je kan helpen in geval van nood. Dat kan een vriend/vriendin zijn, een collega ondernemer of een virtueel assistent.

Een voorbeeld uit de praktijk van vorige week!
Een klant van mij is op vakantie op een camping in Frankrijk, heeft tijdens haar verblijf een wifi kaart gekocht voor gebruik op de camping. 80% van de tijd is er helemaal geen verbinding. En de rest van de tijd is de verbinding zo traag dat ze niet eens kan inloggen op haar eigen website. 
Tijdens haar verblijf kreeg zij reacties op haar blog. Deze kon ze met moeite goedkeuren, maar er zelf een reactie op geven, en het filmpje wat iemand had gedeeld bekijken, lukte haar echt niet met de slechte verbinding. Op dat moment heeft ze mij gebeld om te vragen of ik dat voor haar kon doen. Op die manier krijgt zij de dingen die ze belangrijk vind toch voor elkaar.

Ben je weer terug van vakantie en weer aan het werk, stuur dan iedereen een mailtje om te laten weten dat je weer helemaal in business bent!

Een uitspraak die ik een tijdje geleden ergens heb gelezen:
Denk niet: Ik ben onmisbaar ………. dat is je Ego!!!!
Zorg dat je ontspannen op vakantie gaat, dat je tijdig alles regelt voor je vakantie. Dan kan je tenminste echt genieten van je welverdiende vakantie.

Mijn vraag aan jou is: Wat zijn jou tips voor het ontspannen op vakantie gaan?

Ik weet niet wanneer jullie op vakantie gaan maar ik ben van 16 augustus tot en met 9 september op vakantie. Ik wens iedereen een fantastische zomer toe, en geniet van je vakantie!!

Call Now Button