Mark Twain zei ooit dat wanneer je ’s ochtends als eerste een springlevende kikker eet, je de dag kunt beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk het ergste is dat je die dag zal overkomen.

Wat is dan die Kikker?

Je ‘Kikker’ is de grootste en belangrijkste taak die je moet doen, maar die je tevens geneigd bent om uit te blijven stellen.

Daar heb ik uit gehaald; Begin met datgene waar je het meest tegenop ziet. Wat je echt moet doen, maar wat je niet leuk vind omdat je er niet goed in bent of omdat het te simpel is. Als je dat eenmaal hebt gedaan is het gewoon klaar. Kan het van je lijstje af en voelt dat echt als een bevrijding. Je kan dan opgelucht verder met de dag. Grote kans dat je dan de rest van de dag nog productiever bent ook, en je er dus een hoop tijd mee bespaart! (tenminste ik wel!)

Er zijn twee regels voor het eten van Kikkers:

  1. Als je 2 kikkers moet eten, eet dan eerst de lelijkste op;
    Heb je meerdere dingen die gedaan moeten worden, begin dat met het vervelendste, datgene waar je het meeste tegenop ziet. Of juist datgene wat je al zolang moet doen maar blijft uitstellen. En neem daarna de tweede kikker tot je.
  2. Als je dan toch een springlevende kikker moet eten, heeft het geen zin om er heel lang naar te gaan zitten staren;
    Maak er een gewoonte van om ’s ochtends als eerste die kikker te eten, zonder er te lang over na te denken, en dan door te werken totdat je taak af is, voordat je aan iets anders gaat beginnen.
    Is het echter zo dat de taak te groot is voor 1 dag en moeten er gewoonweg ook andere dingen gedaan worden. Begin dan wel elke dag met het werken aan deze taak. Plan voor jezelf een bepaalde tijd in die je er aan bezig moet zijn. Dat kan een half uur een uur of vijf minuten zijn. Maar doe het wel! Elke dag weer totdat de taak af is!

Extra tip:

Één van de meest nutteloze tijdsbestedingen is: iets wat helemaal niet gedaan hoeft te worden heel goed doen!!!

Nu heb ik 2 vragen voor jou: Heb jij last van uitstelgedrag? Zo ja, wat doe je eraan om het te beperken? Ik zie je antwoorden graag onderaan deze pagina verschijnen!

De inspiratie voor dit blogartikel heb ik gehaald uit het boek Slik die Kikker van Brian Tracy.

 

Call Now Button